Saturday 23 October 2010

Gurame Bakar ‘Duo Upik’ dinikmati Di atas Kolam


gurame-bakar-siap-santap JIKA anda ingin makan ikan mas bakar segar, tidak ada salahnya jika pilihan ikan mas bakar jatuh ke kedai ‘Duo Upik’. Ini kedai kecil di tengah suasana pedesaan, tepatnya di Dusun Kutasari, RT 21/10 Desa Kutasari, Kecamatan Kutasari, Purbalingga. Jarak dari pusat bandar sekitar lima kilometer arah barat. Tidak ada arah untuk mencapai kedai, Shop terletak di sebelah Timur kolam.
Pengurus kedai ini, Puan Andreas berkata, ia mulai membuka usaha kecil di 2004. Pada waktu itu, hanya mempunyai sebuah pondok kecil di samping rumah. Gudang itu dibina di atas kolam ikan mas digunakan sebagai bahan baku. Secara berperingkat, kerana jumlah pelanggan, Mrs Andreas membina dua pondok lebih yang semuanya juga terletak di atas kolam.Sekarang ada tiga pondok, masing-masing mampu menampung 15 orang selama dua pondok kecil, dan sekitar 30 - 40 untuk sebuah pondok besar.
TNamun, Mrs Andreas dapat berfungsi lain dimasak sebagai bumbu Bali, sup, ikan mas, ikan pecak ikan mas.Hal ini juga boleh ditempah ikan melem goreng.
Bagi para pengunjung yang ingin menikmati dengan suasana kampung dengan pemandangan indah dari ladang kubis, sambil menunggu menu. Memang untuk menu ikan mas bakar, masa yang dihabiskan boleh menunggu sehingga setengah jam. Oleh kerana itu, bagi pengunjung yang tidak mahu berlama-lama menunggu makanan, boleh dihubungi melalui telefon.Kita boleh menempah makanan apa waktu dimasak, dan pada masa yang sama tempahan tempat. Dengan cara ini, pelanggan yang sudah menempah begitu datang langsung makan.
Ciri-ciri ikan mas bakar ‘Duo Upik’ masih ikan bakar segar. Bahkan sebelum ke kolam renang harus ditangkap di bawah pondok-pondok warung.masa Jadi praktis, lama kerana mereka harus mulai menangkap ikan, membersihkan ikan, untuk membakar ikan.Ikan mas yang telah dibersihkan, tidak api tidak langsung, tetapi dimasukkan sebentar ke dalam minyak mendidih. Cukup digoreng hanya sepintas. Lalu, mas dibumbui lagi dan dibakar untuk memasak.
“Menu ikan mas benar-benar membakar sama di mana-mana. Apa yang membezakan hanya masalah bumbu, “kata Ny Andreas.

No comments:

Post a Comment